Składniki (3 porcje):
- 70 g ryżu jaśminowego
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 1/2 bakłażana
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 cebuli
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- do smaku: papryka słodka mielona, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy al dente
- Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie osuszamy papierowym ręcznikiem
- Smalec rozpuszczamy w głębokiej patelni, przysmażamy słodką mieloną paprykę, następnie pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka dodajemy mięso mielone i również przysmażamy.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażana, dusimy całość pod przykrywką
- Do mięsa i warzyw dodajemy ryż jaśminowy, koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski pomidory suszone, doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem