Dania główne

Jambalaya po polsku

Składniki (3 porcje):

  • 70 g ryżu jaśminowego
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • do smaku: papryka słodka mielona, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy al dente
  2. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie osuszamy papierowym ręcznikiem
  3. Smalec rozpuszczamy w głębokiej patelni, przysmażamy słodką mieloną paprykę, następnie pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka dodajemy mięso mielone i również przysmażamy.
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażana, dusimy całość pod przykrywką
  5. Do mięsa i warzyw dodajemy ryż jaśminowy, koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski pomidory suszone, doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem

20160129_160744

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s