Dania główne

Wątróbka w sosie śmietanowo-musztardowym w towarzystwie warzywno-owocowym

Wątróbka- na pewno niejednemu z Was na samą myśl przechodzą ciarki po ciele. Ten przedstawiciel podrobów nie cieszy się popularnością jeżeli chodzi o obecność w menu przeciętnego Polaka. A w sumie warto byłoby od czasu do czasu sięgnąć po kawałek zasobnej w witaminy i minerały wątróbki. Jest to skarbnica zwłaszcza witaminy A oraz  witamin z grupy B. W swojej diecie powinny ją także uwzględnić osoby borykające się z anemią, ze względu na wysoką zawartość witaminy B12, kwasu foliowego oraz żelaza. Myślę że taka wersja wątróbki powinna przypaść do gustu nawet osobom, które za wątróbką nie przepadają;).

20160108_144956

Składniki (3 porcje):

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon/Rosyjskiej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka-korzeń
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni, dodajemy umytą wątróbkę i podsmażamy 2-3 minuty
  2. Pietruszkę i marchewkę po obraniu kroimy w plasterki, z jabłka usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na ćwiartki
  3. Śmietanę mieszamy w kubeczku z musztardą
  4. Do podsmażonej wątróbki dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą, warzywa oraz jabłko. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s