Wątróbka- na pewno niejednemu z Was na samą myśl przechodzą ciarki po ciele. Ten przedstawiciel podrobów nie cieszy się popularnością jeżeli chodzi o obecność w menu przeciętnego Polaka. A w sumie warto byłoby od czasu do czasu sięgnąć po kawałek zasobnej w witaminy i minerały wątróbki. Jest to skarbnica zwłaszcza witaminy A oraz witamin z grupy B. W swojej diecie powinny ją także uwzględnić osoby borykające się z anemią, ze względu na wysoką zawartość witaminy B12, kwasu foliowego oraz żelaza. Myślę że taka wersja wątróbki powinna przypaść do gustu nawet osobom, które za wątróbką nie przepadają;).
Składniki (3 porcje):
- 400 g wątróbki drobiowej
- 200 g śmietany 18%
- 3 łyżeczki musztardy Dijon/Rosyjskiej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka-korzeń
- 1 jabłko
- 1 łyżka smalcu
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni, dodajemy umytą wątróbkę i podsmażamy 2-3 minuty
- Pietruszkę i marchewkę po obraniu kroimy w plasterki, z jabłka usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na ćwiartki
- Śmietanę mieszamy w kubeczku z musztardą
- Do podsmażonej wątróbki dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą, warzywa oraz jabłko. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż marchewka i pietruszka będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.