Składniki:
- 250 g makaronu conchiglioni
- 1 cebula
- 700 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- masło klarowane 2 łyżki
- tymianek
- sól
- świeżo mielony pieprz
- parmezan/mozzarella
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente przez około 8 minut
- Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Pieczarki myjemy, następnie kroimy w dość drobną kostkę, tak samo paprykę. Kiedy cebula będzie miała złoty kolor wrzucamy do niej pokrojone pieczarki oraz paprykę, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dusimy wszystko przez ok. 15-20 minut
- Ugotowany muszle nadziewamy przygotowanym farszem. Makaron układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym
- Przygotowujemy sos beszamelowy: masło roztapiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Dolewamy porcjami zimne mleko cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gorący sos wylewamy na faszerowane muszle
- Wierzch posypujemy startym parmezanem lub w wersji mniej kalorycznej mozzarellą. Muszle zapiekamy najlepiej pod przykryciem przez 20 minut w temp. 170-180°C, po tym czasie ściągamy pokrywę i pieczemy kolejne 20 minut.