Dania główne

Muszle makaronowe nadziewane pieczarkami i papryką pod beszamelem

20160105_172750

Składniki:

  • 250 g makaronu conchiglioni
  • 1 cebula
  • 700 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • masło klarowane 2 łyżki
  • tymianek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • parmezan/mozzarella

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente przez około 8 minut
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Pieczarki myjemy, następnie kroimy w dość drobną kostkę, tak samo paprykę. Kiedy cebula będzie miała złoty kolor wrzucamy do niej pokrojone pieczarki oraz paprykę, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dusimy wszystko przez ok. 15-20 minut
  3. Ugotowany muszle nadziewamy przygotowanym farszem. Makaron układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym
  4. Przygotowujemy sos beszamelowy: masło roztapiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Dolewamy porcjami zimne mleko cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gorący sos wylewamy na faszerowane muszle
  5. Wierzch posypujemy startym parmezanem lub w wersji mniej kalorycznej mozzarellą. Muszle zapiekamy najlepiej pod przykryciem przez 20 minut w temp. 170-180°C, po tym czasie ściągamy pokrywę i pieczemy kolejne 20 minut.

20160105_173409

 

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s