Desery

Makowiec zawijany

20160103_101834

Składniki (na 3 makowce):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 5 żółtek

Masa makowa:

  • 300 g maku
  • 5 białek
  • 100 g cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 100 g rodzynków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  1. Mak myjemy i parzymy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut. Odlewamy wodę (najwygodniej będzie na durszlaku umieścić bawełnianą ściereczkę i na nią przelać mak z wodą). Następnie w maszynce do mięsa mielimy dwukrotnie mak na sitku o najmniejszej średnicy otworów. Z białek ubijamy pianę. Do przemielonego maku dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem mieszamy.
  2. Z drożdży, mleka i 3 łyżek cukru przygotowujemy rozczyn- do ciepłego mleka dodajemy roztarte z cukrem drożdże, wstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut to wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy mąkę, pozostały cukier, roztopione masło i żółtka, zagniatamy ciasto i ponownie ustawiamy w ciepłym miejscu na około 30-40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości ok. 3 mm. Nakładamy masę makową zostawiając ok. 2 cm od każdego brzegu. Ciasto zawijamy jak roladę, końce makowców podkładamy pod spód. Każdy makowiec zawijamy dwukrotnie w papier do pieczenia zostawiając ok 1 cm przestrzeni. Tak przygotowane strucle pieczemy w piekarniku w temp. 200°C przez 30-40 minut aż  ciasto ładnie zbrązowieje. Po upieczeniu i przestygnięciu wierzch makowców możemy posmarować polewą czekoladową, lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s