Desery

Tarta z jabłkami i karmelizowanymi płatkami migdałowymi

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej20160104_104131
  • 70 g cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 6 jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 garści rodzynek
  • cynamon
  • 75 g płatków migdałów
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Ciasto kruche: z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki
  2. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na plastry. Masło roztapiamy w szerokim rondlu/patelni. Kiedy już się rozpuści wrzucamy na patelnię pokrojone jabłka, dodajemy umyte wcześniej rodzynki i posypujemy całość cynamonem. Smażymy jabłka do momentu aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  3. Małą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy i wkładamy do tortownicy. Ciasto powinno zakrywać bok tortownicy na ok. 2/3 wysokości. Ciasto podpiekamy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.
  4. W czasie kiedy ciasto będzie się podpiekać karmelizujemu migdały- masło rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy migdały i dodajemy miód- mieszamy wszystko razem i podsmażamy chwilkę aż migdały zbrązowieją
  5. Na podpieczonym cieście układamy jabłka a na wierzchu umieszczamy skarmelizowane migdały. Wkładamy tartę do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170°C.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s