Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki żytniej
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3-4 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- por 2 szt.
- 1/2 opakowania sera feta
Masa jajeczna:
- 100 ml gęstej śmietany 18%
- 4 jaja
- pieprz świeżo mielony
- szczypta gałki muszkatołowej
- tarty ser żółty lub mozarella-100 g do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 mm, następnie układamy w formie do tarty. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego na 180°C.
W czasie kiedy ciasto będzie się przypiekało przygotowujemy nadzienie: pory kroimy w talarki, ser feta w kostkę. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i gałką.
Na przypieczonym cieście układamy pora, posypujemy fetą, całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i posypujemy serem. Jeszcze tylko 30 minut pieczenia i delektujemy się smakiem tarty.