Dania główne

Quiche z porem i serem feta

Składniki:

20151209_100249Ciasto:

  • 150 g mąki żytniej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • por 2 szt.
  • 1/2 opakowania sera feta

Masa jajeczna:

  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 4 jaja
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tarty ser żółty lub mozarella-100 g do posypania

Przygotowanie:

Ciasto: z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 mm, następnie układamy w formie do tarty. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego na 180°C.

W czasie kiedy ciasto będzie się przypiekało przygotowujemy nadzienie: pory kroimy w talarki, ser feta w kostkę. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i gałką.

Na przypieczonym cieście układamy pora, posypujemy fetą, całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i posypujemy serem. Jeszcze tylko 30 minut pieczenia i delektujemy się smakiem tarty.

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s