Dania główne

Naleśniki z twarożkiem, rodzynkami i skórką cytrynową

20151123_144748

Składniki (na 7 dużych, cienkich naleśników):

  • 1 szkl. mąki żytniej
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki wody mineralnej

Farsz:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • starta skórka z 1 cytryny
  • miód 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem i mlekiem. Następnie dodajemy jajka, wodę i olej miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej cienką warstwą oleju

Farsz: twaróg rozcieramy widelcem, dodajemy śmietanę, jogurt, zblanszowane rodzynki, skórkę z cytryny, dosładzamy miodem.

Usmażone naleśniki przekładamy farszem i szamiemy z apetytem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s