Dania główne

Moussaka

Czyli zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego, pomidorów i żółtego sera- palce lizać.

20151125_134229

Składniki (4 porcje) :

  • 2 bakłażany
  • olej
  • 100 g sera żółtego

Sos mięsno- pomidorowy:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1  duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oregano
  • chilli mielone

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Bakłażany myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry. Każdy plaster posypujemy solą z dwóch stron i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie z plastrów ścieramy sok za pomocą papierowego ręcznika. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy plastry z dwóch stron ok. 10 minut
  2. Sos mięsno-pomidorowy: cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym smalcu w głębokiej patelni. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Dodajemy pomidory, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, chilli, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem
  3. Sos beszamelowy: masło roztapiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Dolewamy porcjami zimne mleko cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy połowę plastrów z bakłażana, następnie sos mięsno-pomidorowy, drugą część plastrów. Na koniec wylewamy sos beszamelowy i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (170°C) przez ok. 40 minut aż ser na wierzchu ładnie się przypiecze. Po upieczeniu najlepiej odczekać kilka minut aby zapiekanka się związała.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s