Czyli zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego, pomidorów i żółtego sera- palce lizać.
Składniki (4 porcje) :
- 2 bakłażany
- olej
- 100 g sera żółtego
Sos mięsno- pomidorowy:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka smalcu
- sól, świeżo mielony pieprz
- oregano
- chilli mielone
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Bakłażany myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry. Każdy plaster posypujemy solą z dwóch stron i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie z plastrów ścieramy sok za pomocą papierowego ręcznika. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy plastry z dwóch stron ok. 10 minut
- Sos mięsno-pomidorowy: cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym smalcu w głębokiej patelni. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Dodajemy pomidory, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, chilli, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem
- Sos beszamelowy: masło roztapiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Dolewamy porcjami zimne mleko cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy połowę plastrów z bakłażana, następnie sos mięsno-pomidorowy, drugą część plastrów. Na koniec wylewamy sos beszamelowy i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (170°C) przez ok. 40 minut aż ser na wierzchu ładnie się przypiecze. Po upieczeniu najlepiej odczekać kilka minut aby zapiekanka się związała.