Dania główne

Pieczeń z mięsa mielonego

Składniki (6 porcji):

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jaja
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • kilka grzybków marynowanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2-3 plasterki żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na smalcu
  2. Paprykę przelewamy wrzątkiem, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę
  3. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, pokrojone w plastry grzyby, jaja, bułkę tartą, wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy. Mieszamy całość
  4. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do niej przygotowane mięso i dopasowujemy do kształtu formy. Na wierzchu układamy plastry żółtego sera. Pieczemy w piekarniku w temp. 170°C przez ok 50 minut.

20151109_151527

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s