Desery

Batoniki energetyczne

Najlepsze bo przygotowane w domu, więc bez zbyt dużej ilości cukru i innych dodatków;) dobra opcja dla sportowców po treningu- połączenie węglowodanów prostych i złożonych.

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 3/4 szklanki pestek dyni
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki żurawiny
  • 600 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 4 łyżki cukru/5 łyżek miodu

Przygotowanie:

  1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier/miód, gotujemy
  2. Do gorącego mleka wsypujemy płatki, nasiona, owoce, wszystko razem mieszamy, gotujemy przez kilka minut. Ściągamy garnek z ognia, pozwalamy napęcznieć błonnikowi do 30 minut
  3. Przygotowaną masę umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze ubijając. Blaszkę wkładamy do piekarnika  na 170 °, pieczemy ok. 40 minut aż masa nabierze ładnego, złocistego koloru
  4. Po całkowitym wystygnięciu kroimy wypiek na prostokąty o preferowanym przez nas wymiarze batoników.

 

20151119_093408

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s