Dietetyka

Wpływ witaminy D na przebieg ciąży oraz rozwój płodu

images-3

Było już o samej witaminie D i jej korzystnym wpływie na stan zdrowia:

https://nuterba.wordpress.com/2015/11/23/sloneczna-witamina-o-wielokierunkowym-dzialaniu-witaminy-d/

Dzisiaj drogie przyszłe mamy pragnę zwrócić uwagę jak ważną sprawą jest suplementacja witaminą D w trakcie ciąży. Znalazłam ciekawy artykuł poglądowy zbierający wyniki dotychczasowych rezultatów badań- na samym końcu jest podany jego tytuł jeśli któraś z Was chciała się zagłębić w całą treść. Przedstawiam esencję z publikacji.

Suplementacja witaminą D zarówno w okresie przedkoncepcyjnym oraz w trakcie przebiegu ciąży wpływa pozytywnie nie tylko na samą matkę, ale także jej rozwijające się maleństwo.

Wpływ na matkę 

Okres przed zajściem w ciążę

W badaniach z wykorzystaniem modeli zwierzęcych wykazano, że niedobory witaminy D wpływają na spadek płodności, na skutek zaburzeń funkcji jajników jak i również zwiększenia prawdopodobieństwa komplikacji podczas ciąży.

Z kolei badania z udziałem kobiet wykazały, że wyższe stężenia metabolitu witaminy D -25(OH)D w surowicy krwi i samym pęcherzyku Graffa zwiększają prawdopodobieństwo powodzenia zabiegu in vitro

Również u kobiet, u których występuje zespół policystycznych jajników  suplementacja witaminą D i wapniem pozwoliła unormować cykle i tym samym ułatwić zajście w ciążę.

Ciąża

Stan przedrzucawkowy-> związany z wysokim ciśnieniem krwi u matki (powyżej 140/90) może powodować negatywne konsekwencje takie jak poród przedwczesny, wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu czy niską masę urodzeniową. Okazuje się że niskie stężenia witaminy D mogą być jednym z czynników wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Zaobserwowano wzrost częstości występowania ww stanu w miesiącach zimowych, gdzie synteza skórna praktycznie nie zachodzi, jak i u kobiet z niskim stężeniem 25(OH)D w surowicy. Suplementacja witaminą D wpłynęła na spadek częstości występowania stanu przedrzucawkowego

Bakteryjne zakażenie pochwy -> wykazano że im większe niedobory witaminy D tym większe ryzyko zakażenia w porównaniu do grupy kobiet, u których poziom witaminy był prawidłowy

Insulinooporność i cukrzyca ciężarnych-> metabolit 1,25(OH)2D stymuluje wydzielanie insuliny, a tym samym wpływa na gospodarkę glukozy. Badania wykazały związek między niedoborem witaminy D a wzrostem oporności na insulinę i częstotliwości cukrzycy u ciężarnych

Układ kostny i gospodarka wapniowa-> u kobiet, u których występował deficyt witaminy D następował także ubytek tkanki kostnej. Suplementacja polepsza zarówno przyswajanie wapnia jak i utrzymanie prawidłowej masy kostnej

Cesarskie cięcia-> w tym obszarze również zaobserwowano że niedobory witaminy D wpływają na większą częstość wykonywania cesarskich cięć. Prawdopodobna teoria opiera się na założeniu, że mięśnie mają receptory dla 1,25(OH)2D, zaś w przypadku niedoboru zmniejsza się ich wydolność i siła. Druga sprawa to wapń, który jest potrzebny do skurczu, a którego gospodarka jest regulowana przez witaminę D

Wpływ na dziecko

Należy pamiętać, że płód jest całkowicie uzależniony od witaminy D, którą „czerpie” od matki, a jak się okazuje niedobory w czasie ciąży mogą nieść negatywne konsekwencje.

Układ kostny-> niedobory występujące u ciężarnej wpływają na zaburzoną gospodarkę wapniowo-fosforanową, obniżenie masy i gęstości tkanki kostnej czy zaburzenia rozwoju zawiązków zębowych u płodu

Układ odpornościowy-> niedobory witaminy D podczas ciąży zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia u dziecka chorób o podłożu alergicznym w wieku późniejszym. Prawidłowości zaobserwowano w przypadku występowania świszczącego oddechu, astmy, alergicznego nieżytu nosa czy infekcji dolnych dróg oddechowych

Cukrzyca typu I-> prawidłowe wartości witaminy D w ciąży zmniejszają ryzyko wystąpienia u dziecka tego typu cukrzycy

Masa ciała-> większość badań wykazuje, że niedobory witaminy D u ciężarnej wiążą się z niższą masą urodzeniową dziecka

Tabela przedstawia zebrane informacje dotyczące roli witaminy D na poszczególnych etapach ciąży oraz wpływie na rozwoj płodu:

Okres przedkoncepcyjny

Ciąża

Okres poporodowy

Wzrost płodności

Wzrost powodzenia zapłodnienia in vitro

MATKA:

Spadek ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego

Spadek ryzyka rozwoju cukrzycy ciężarnych

Spadek ryzyka wystąpienia bakteryjnego zakażenia pochwy

Spadek insulinooporności

Wzrost wytrzymałości kości

Wzrost przyswajalności wapnia

PŁÓD:

Wzrost rozwoju i mineralizacji kości

Spadek hipotrofii płodu

MATKA:

Spadek częstotliwości cesarskich cięć

PŁÓD:

Większa masa ciała

Wyższa punktacja w skali Apgar

Niższe ryzyko występowania wad wrodzonych

Niższe ryzyko cukrzycy typu I

Spadek częstości występowania chorób o podłożu alergicznym

Zmniejszenie wielkości ciemiączka

Artykuł na którym bazowałam:

J. Czech-Kowalska i wsp.” Znaczenie witaminy D w okresie ciąży i laktacji”.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s