Było już o samej witaminie D i jej korzystnym wpływie na stan zdrowia:
https://nuterba.wordpress.com/2015/11/23/sloneczna-witamina-o-wielokierunkowym-dzialaniu-witaminy-d/
Dzisiaj drogie przyszłe mamy pragnę zwrócić uwagę jak ważną sprawą jest suplementacja witaminą D w trakcie ciąży. Znalazłam ciekawy artykuł poglądowy zbierający wyniki dotychczasowych rezultatów badań- na samym końcu jest podany jego tytuł jeśli któraś z Was chciała się zagłębić w całą treść. Przedstawiam esencję z publikacji.
Suplementacja witaminą D zarówno w okresie przedkoncepcyjnym oraz w trakcie przebiegu ciąży wpływa pozytywnie nie tylko na samą matkę, ale także jej rozwijające się maleństwo.
Wpływ na matkę
Okres przed zajściem w ciążę
W badaniach z wykorzystaniem modeli zwierzęcych wykazano, że niedobory witaminy D wpływają na spadek płodności, na skutek zaburzeń funkcji jajników jak i również zwiększenia prawdopodobieństwa komplikacji podczas ciąży.
Z kolei badania z udziałem kobiet wykazały, że wyższe stężenia metabolitu witaminy D -25(OH)D w surowicy krwi i samym pęcherzyku Graffa zwiększają prawdopodobieństwo powodzenia zabiegu in vitro.
Również u kobiet, u których występuje zespół policystycznych jajników suplementacja witaminą D i wapniem pozwoliła unormować cykle i tym samym ułatwić zajście w ciążę.
Ciąża
Stan przedrzucawkowy-> związany z wysokim ciśnieniem krwi u matki (powyżej 140/90) może powodować negatywne konsekwencje takie jak poród przedwczesny, wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu czy niską masę urodzeniową. Okazuje się że niskie stężenia witaminy D mogą być jednym z czynników wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Zaobserwowano wzrost częstości występowania ww stanu w miesiącach zimowych, gdzie synteza skórna praktycznie nie zachodzi, jak i u kobiet z niskim stężeniem 25(OH)D w surowicy. Suplementacja witaminą D wpłynęła na spadek częstości występowania stanu przedrzucawkowego
Bakteryjne zakażenie pochwy -> wykazano że im większe niedobory witaminy D tym większe ryzyko zakażenia w porównaniu do grupy kobiet, u których poziom witaminy był prawidłowy
Insulinooporność i cukrzyca ciężarnych-> metabolit 1,25(OH)2D stymuluje wydzielanie insuliny, a tym samym wpływa na gospodarkę glukozy. Badania wykazały związek między niedoborem witaminy D a wzrostem oporności na insulinę i częstotliwości cukrzycy u ciężarnych
Układ kostny i gospodarka wapniowa-> u kobiet, u których występował deficyt witaminy D następował także ubytek tkanki kostnej. Suplementacja polepsza zarówno przyswajanie wapnia jak i utrzymanie prawidłowej masy kostnej
Cesarskie cięcia-> w tym obszarze również zaobserwowano że niedobory witaminy D wpływają na większą częstość wykonywania cesarskich cięć. Prawdopodobna teoria opiera się na założeniu, że mięśnie mają receptory dla 1,25(OH)2D, zaś w przypadku niedoboru zmniejsza się ich wydolność i siła. Druga sprawa to wapń, który jest potrzebny do skurczu, a którego gospodarka jest regulowana przez witaminę D
Wpływ na dziecko
Należy pamiętać, że płód jest całkowicie uzależniony od witaminy D, którą „czerpie” od matki, a jak się okazuje niedobory w czasie ciąży mogą nieść negatywne konsekwencje.
Układ kostny-> niedobory występujące u ciężarnej wpływają na zaburzoną gospodarkę wapniowo-fosforanową, obniżenie masy i gęstości tkanki kostnej czy zaburzenia rozwoju zawiązków zębowych u płodu
Układ odpornościowy-> niedobory witaminy D podczas ciąży zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia u dziecka chorób o podłożu alergicznym w wieku późniejszym. Prawidłowości zaobserwowano w przypadku występowania świszczącego oddechu, astmy, alergicznego nieżytu nosa czy infekcji dolnych dróg oddechowych
Cukrzyca typu I-> prawidłowe wartości witaminy D w ciąży zmniejszają ryzyko wystąpienia u dziecka tego typu cukrzycy
Masa ciała-> większość badań wykazuje, że niedobory witaminy D u ciężarnej wiążą się z niższą masą urodzeniową dziecka
Tabela przedstawia zebrane informacje dotyczące roli witaminy D na poszczególnych etapach ciąży oraz wpływie na rozwoj płodu:
Okres przedkoncepcyjny |
Ciąża |
Okres poporodowy |
Wzrost płodności
Wzrost powodzenia zapłodnienia in vitro |
MATKA: Spadek ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego Spadek ryzyka rozwoju cukrzycy ciężarnych Spadek ryzyka wystąpienia bakteryjnego zakażenia pochwy Spadek insulinooporności Wzrost wytrzymałości kości Wzrost przyswajalności wapnia PŁÓD: Wzrost rozwoju i mineralizacji kości Spadek hipotrofii płodu |
MATKA: Spadek częstotliwości cesarskich cięć PŁÓD: Większa masa ciała Wyższa punktacja w skali Apgar Niższe ryzyko występowania wad wrodzonych Niższe ryzyko cukrzycy typu I Spadek częstości występowania chorób o podłożu alergicznym Zmniejszenie wielkości ciemiączka
|
Artykuł na którym bazowałam:
J. Czech-Kowalska i wsp.” Znaczenie witaminy D w okresie ciąży i laktacji”.