Składniki (4 porcje):
- rucola 100 g
- dojrzałe mango 1 szt.
- granat 1 szt.
- pestki dyni 3 łyżki
- nasiona słonecznika 3 łyżki
Sos:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka wody
- 3 łyżeczki cukru/miodu
- szczypta soli
- 50-100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Mango obieramy ze skórki, kroimy w paski. Owoc granatu obieramy i wybieramy ze środka nasiona. Rucolę, owoce oraz nasiona umieszczamy w półmisku
- Przygotowujemy sos: ocet umieszczamy w naczyniu umożliwiającym ubijanie za pomocą trzepaczki, dodajemy wodę, cukier/miód i sól. Całość ubijamy trzepaczką. Testujemy smak- czy wyraźnie przebijają się wszystkie składniki, jeśli tak dodajemy śmietankę i ubijamy jeszcze raz całość pamiętając o zbalansowaniu smaku
- Gotowym sosem polewamy sałatkę ok. 15-20 minut przed podaniem