Rozgrzewka

Rucola w towarzystwie mango, owocu granatu i nasion

20151121_142407

Składniki (4 porcje):

  • rucola 100 g
  • dojrzałe mango 1 szt.
  • granat 1 szt.
  • pestki dyni 3 łyżki
  • nasiona słonecznika 3 łyżki

Sos:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżeczki cukru/miodu
  • szczypta soli
  • 50-100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Mango obieramy ze skórki, kroimy w paski. Owoc granatu obieramy i wybieramy ze środka nasiona. Rucolę, owoce oraz nasiona umieszczamy w półmisku
  2. Przygotowujemy sos: ocet umieszczamy w naczyniu umożliwiającym ubijanie za pomocą trzepaczki, dodajemy wodę, cukier/miód i sól. Całość ubijamy trzepaczką. Testujemy smak- czy wyraźnie przebijają się wszystkie składniki, jeśli tak dodajemy śmietankę i ubijamy jeszcze raz całość pamiętając o zbalansowaniu smaku
  3. Gotowym sosem polewamy sałatkę ok. 15-20 minut przed podaniem
Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s