Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g mrożonego szpinaku (najlepiej brykiet)
- 7-8 średnich ziemniaków
- 1 łyżka smalcu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 100 g żółtego sera w kostce lub 3-4 plastry
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, następnie gotujemy w mundurkach. Nie powinny być całkowicie miękkie w środku po ugotowaniu
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na roztopionym smalcu. Dodajemy mięso mielone, również podsmażamy. Dorzucamy mrożony szpinak i dusimy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniakach układamy sos mięsno- szpinakowy. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem lub po prostu kładziemy plastry sera.
- Zapiekamy w piekarniku w 170°C do momentu aż ser się lekko przypiecze.