Dania główne

Zapiekanka ze szpinakiem,mięsem mielonym i ziemniakami

20151107_161434

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g mrożonego szpinaku (najlepiej brykiet)
  • 7-8 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g żółtego sera w kostce lub 3-4 plastry

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy, następnie gotujemy w mundurkach. Nie powinny być całkowicie miękkie w środku po ugotowaniu
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na roztopionym smalcu. Dodajemy mięso mielone, również podsmażamy. Dorzucamy mrożony szpinak i dusimy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniakach układamy sos mięsno- szpinakowy.  Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem lub po prostu kładziemy plastry sera.
  4. Zapiekamy w piekarniku w 170°C do momentu aż ser się lekko przypiecze.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s