Składniki (7-8 porcji):
- 200 g żeberek
- 200 g boczku wędzonego dobrej jakości
- 500 grochu łuskanego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 średnich ziemniaków
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Żeberka porcjujemy, nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Groch płuczemy, umieszczamy w garnku, nalewamy wody do 3/4 wysokości garnka, dodajemy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i gotujemy groch prawie do miękkości
- Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Do boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy wszystko razem.
- Do grochu dodajemy podpieczone żeberka, boczek z cebulą, starte na tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 20-25 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie
- Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Grochówka ma najlepszy smak na drugi dzień.