Dania główne

Treściwa grochówka

Składniki (7-8 porcji):

  • 200 g żeberek
  • 200 g boczku wędzonego dobrej jakości
  • 500 grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Żeberka porcjujemy, nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  2. Groch płuczemy, umieszczamy w garnku, nalewamy wody do 3/4 wysokości garnka, dodajemy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i gotujemy groch prawie do miękkości
  3. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Do boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy wszystko razem.
  4. Do grochu dodajemy podpieczone żeberka, boczek z cebulą, starte na tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 20-25 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie
  5. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Grochówka ma najlepszy smak na drugi dzień.

20151103_154727

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s