Dania główne

Placki ziemniaczane z serem żółtym

Wiem że publikując taki przepis na placki będące prawdziwą bombą kaloryczną niektórzy z dezaprobatą pokiwają głową, że to takie niedietetyczne. No i trudno, dla takich chrupiących i pysznych placków warto-spróbujcie zresztą sami:).

20151105_143535

Składniki (3-4 porcje w zależności od stopnia głodu) :

  • 800 g ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki mąki
  • cebula 1 szt.
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej/smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Odcisnąć sok, ziemniaki umieścić w oddzielnym naczyniu. Sok pozostawić na parę minut „do odstania”. Po odstaniu zlewamy wodę znad osadu- to co zostało to skrobia, której użyjemy do placków
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę (nigdy nie ścieram cebuli na tarce razem z ziemniakami żeby przy smażeniu nie dawała goryczki w posmaku).
  3. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, starty na tarce żółty ser (najlepiej na grubych oczkach), sól, pieprz oraz skrobię
  4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu
  5. Placki polecam z jogurtem bałkańskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s