Desery

Szybkie ciasto z pigwą

W smaku podobne do keksa;). W przepisie użyłam pigwy, która przez 5 dni leżakowała w cukrze, ale można wykorzystać także jabłka pokrojone w kostkę wraz ze startą skórką z cytryny.

20151108_120525

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier waniliowy
  • 200 g pigwy pokrojonej w plastry i zasypanej cukrem
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Jajka ucieramy z cukrem zwykłym i waniliowym
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
  3. Do zmiksowanych jajek z cukrem dodajemy na przemian mąkę oraz olej, ucieramy wszystko razem
  4. Plastry pigwy kroimy w paski, następnie dodajemy do przygotowanego ciasta i całość mieszamy łyżką
  5. Ciasto wylewamy na małą tortownicę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Pieczemy w piekarniku w temp. 170°C przez ok. 1 godzinę. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy ciasto nie przywiera
  6. Kiedy ciasto już przestygnie wylewamy na nie roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę

20151101_155813

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s