W smaku podobne do keksa;). W przepisie użyłam pigwy, która przez 5 dni leżakowała w cukrze, ale można wykorzystać także jabłka pokrojone w kostkę wraz ze startą skórką z cytryny.
Składniki:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 200 g pigwy pokrojonej w plastry i zasypanej cukrem
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Jajka ucieramy z cukrem zwykłym i waniliowym
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
- Do zmiksowanych jajek z cukrem dodajemy na przemian mąkę oraz olej, ucieramy wszystko razem
- Plastry pigwy kroimy w paski, następnie dodajemy do przygotowanego ciasta i całość mieszamy łyżką
- Ciasto wylewamy na małą tortownicę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Pieczemy w piekarniku w temp. 170°C przez ok. 1 godzinę. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy ciasto nie przywiera
- Kiedy ciasto już przestygnie wylewamy na nie roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę