Dania główne

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa pod posypką i żółtym serem

20151020_153906

Składniki:

  • kalafior 1 szt.
  • brokuł 1 szt.
  • pietruszka korzeń- 1 szt.
  • 10 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Kalafior i brokuł różyczkujemy, gotujemy w małej ilości wody lub na parze razem z obraną pietuszką, tak aby pozostały lekko twarde
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać bułkę tartą i smażyć aż zacznie brązowieć. Na koniec dodać skórkę startą z umytej i sparzonej cytryny
  3. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć kalafior, brokuły i pokrojoną w krążki pietruszkę. Doprawić pieprzem ewentualnie solą. Na wierzch warzyw dodać pokrojone w wiórki masło, przygotowaną bułkę tartą oraz starty ser żółty
  4. Piec w piekarniku w 170°C do momentu aż wierzch zapiekani przybierze złoto-brązowy kolor

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s