Składniki:
- kalafior 1 szt.
- brokuł 1 szt.
- pietruszka korzeń- 1 szt.
- 10 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Kalafior i brokuł różyczkujemy, gotujemy w małej ilości wody lub na parze razem z obraną pietuszką, tak aby pozostały lekko twarde
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać bułkę tartą i smażyć aż zacznie brązowieć. Na koniec dodać skórkę startą z umytej i sparzonej cytryny
- W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć kalafior, brokuły i pokrojoną w krążki pietruszkę. Doprawić pieprzem ewentualnie solą. Na wierzch warzyw dodać pokrojone w wiórki masło, przygotowaną bułkę tartą oraz starty ser żółty
- Piec w piekarniku w 170°C do momentu aż wierzch zapiekani przybierze złoto-brązowy kolor