Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g puree z dyni (dynię pokrojoną w paski i posypaną przyprawą do piernika przypiekałam ok. 30 minut po czym roztarłam widelcem na papkę)
- 3 łyżki kakao
2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 jaja
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
- Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej
- Mąkę mieszamy z sodą
- Mieszamy puree z dyni z roztopioną czekoladą, mąką, kakao, cukrem, jajami, cynamonem. Do mieszania najlepiej użyć łyżki nie miksera
- Powstałe ciasto przelewamy do niewielkiej formy lub małej tortownicy. Pieczemy w 180°C przez ok. 30 minut.
- Dopiero kiedy brownie ostygnie kroimy go w kostkę