Składniki (3 porcje):
Do przygotowania nuggetsów:
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka papryki mielonej
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli
- smalec
Do ryżu:
- 2 woreczki ryżu naturalnego z dodatkiem dzikiego
- 4 talarki cukinii
- 4 talarki bakłażana
- 2/3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- sos sojowy
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy wg przepisu al dente
- Talarki z cukinii i bakłażana kroimy w paski.
- W patelni typu wok roztapiamy masło, wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy startą skórkę z cytryny. Smażymy całość przez 2 minuty. Dodajemy cukinię i bakłażana, wlewamy na dno patelni odrobinę wody i dusimy wszystko pod przykrywką ok. 10-15 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, dolewamy wody jeśli jest taka potrzeba i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dorzucamy ugotowany wcześniej ryż i mieszamy wszystko razem.
- Mięso z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Jajko roztrzepujemy widelcem. Mąkę, paprykę, sezam, pieprz oraz sól mieszamy razem na talerzyku. Kurczaka najpierw maczamy w jajku, następnie obtaczamy w wymieszanych suchych składnikach. Nuggetsy smażymy na rozgrzanym smalcu z każdej strony.