Dania główne

Sezamowe nuggetsy z kurczaka z ryżem i warzywami

Składniki (3 porcje):

Do przygotowania nuggetsów:

  • 1 duży filet z kurczaka20151013_153707
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka papryki mielonej
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta soli
  • smalec

Do ryżu:

  • 2 woreczki ryżu naturalnego z dodatkiem dzikiego
  • 4 talarki cukinii
  • 4 talarki bakłażana
  • 2/3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy wg przepisu al dente
  2. Talarki z cukinii i bakłażana kroimy w paski.
  3. W patelni typu wok roztapiamy masło, wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy startą skórkę z cytryny. Smażymy całość przez 2 minuty. Dodajemy cukinię i bakłażana, wlewamy na dno patelni odrobinę wody i dusimy wszystko pod przykrywką ok. 10-15 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, dolewamy wody jeśli jest taka potrzeba i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dorzucamy ugotowany wcześniej ryż i mieszamy wszystko razem.
  4. Mięso z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Jajko roztrzepujemy widelcem. Mąkę, paprykę, sezam, pieprz oraz sól mieszamy razem na talerzyku. Kurczaka najpierw maczamy w jajku, następnie obtaczamy w wymieszanych suchych składnikach. Nuggetsy smażymy na rozgrzanym smalcu z każdej strony.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s