Desery

Brownie z malinami i migdałami

20151012_173210

Składniki:

  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

150 g świeżych lub mrożonych malin do sosu

Przygotowanie:

  1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając
  2. Maliny rozgnieść widelcem. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Stopniowo dodawać migdały, kakao, mąkę, następnie lekko przestudzoną, rozpuszczoną z masłem czekoladę oraz maliny
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy całość łyżką. Przygotowane ciasto wstawiamy do małej, natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy 30-35 minut w 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy ok. 1 h jak ciasto wystygnie
  4. Maliny do sosu rozgnieść w niewielkim garnku widelcem, podgrzać na małym ogniu, można dodać miodu jeżeli maliny będą zbyt kwaśne. Gotujemy ok. 15 minut
  5. Brownie kroimy na kawałki i serwujemy z przygotowanym sosem malinowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s