Niskokaloryczne danie to nie jest ale za to jak smakuje- kurczak jest bardzo soczysty i o cytrynowy w smaku. Danie może być fajną propozycja na zjazd rodzinny- przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smakowo zawsze to coś innego niż klasyczny kurczak pieczony.
Składniki:
- 1 kurczak ok. 1,5 kg
- 70 g mąki
- 1/2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki
- 80 g masła
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce (czosnek wcześniej wyciskamy przez praskę), następnie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
- Kurczaka po uprzednim umyciu porcjujemy (osobiście do pieczenia nie wykorzystałam tzw. porcji rosołowej wraz z szyjką)
- Mąkę łączymy z solą, pieprzem, papryką. Teraz każdą porcję z kurczaka obtaczamy w mące z przyprawami
- Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne, następnie układamy w nim kawałki kurczaka w jednej warstwie skórką do dołu. Rozpuszczamy masło i smarujemy nim porcje kurczaka. Czas do piekarnika na 30 minut w temp. 180°C. Po tym czasie odwracamy kawałki na drugą stronę i polewamy sosem cytrynowo-sojowym. Zapiekamy kolejne 30 minut co jakiś czas podlewając porcję sosem.