Dania główne

Kurczak cytrynowy

Niskokaloryczne danie to nie jest ale za to jak smakuje- kurczak jest bardzo soczysty i o cytrynowy w smaku. Danie może być fajną propozycja na zjazd rodzinny- przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smakowo zawsze to coś innego niż klasyczny kurczak pieczony.

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 70 g mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki
  • 80 g masła

Sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce (czosnek wcześniej wyciskamy przez praskę), następnie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
  2. Kurczaka po uprzednim umyciu porcjujemy (osobiście do pieczenia nie wykorzystałam tzw. porcji rosołowej wraz z szyjką)
  3. Mąkę łączymy z solą, pieprzem, papryką. Teraz każdą porcję z kurczaka obtaczamy w mące z przyprawami
  4. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne, następnie układamy w nim kawałki kurczaka w jednej warstwie skórką do dołu. Rozpuszczamy masło i smarujemy nim porcje kurczaka. Czas do piekarnika na 30 minut w temp. 180°C. Po tym czasie odwracamy kawałki na drugą stronę i polewamy sosem cytrynowo-sojowym. Zapiekamy kolejne 30 minut co jakiś czas podlewając porcję sosem.

20151010_180409

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s