Propozycja np. na drugie śniadanie na jesienne dni, aby nieco podbudować swoją odporność przy pomocy warzyw zasobnych w witaminę C: papryki, natki pietruszki i pomidorów oraz antybakteryjnego czosnku.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebulka szalotka
- 1 papryka czerwona
- 2-3 pomidory
- 1/2 z pęczku natki pietruszki
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbków czosnku
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu
- Z tuńczyka odlewamy zalewę
- Warzywa myjemy, pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy
- Łączymy wszystkie wyżej wymienione składniki, na koniec dodajemy słonecznik, wyciśnięty przez praskę czosnek zmieszany z oliwą z oliwek oraz pieprz