Dania główne

Zapiekanka warzywna

Delikatna zapiekanka nawet dla osób z problemami żołądkowymi.

20150925_151430

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 3 pomidory malinowe
  • 200 g sera feta
  • 10 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2-3 łyżki nasion słonecznika
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowania:

  1. Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy w talarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar wody z każdego talarka za pomocą papierowego ręcznika i smarujemy z dwóch stron masłem. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 15 minut w 180°C
  2. W czasie kiedy bakłażan i cukinia się zapiekają kroimy ser feta oraz pomidory w kostkę. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką
  3. Podpieczoną cukinię i bakłażana posypujemy serem oraz pomidorami, następnie zalewamy masą śmietankowo-jajeczną, wierzch zapiekanki posypujemy nasionami słonecznika. Zapiekamy do momentu aż masa zacznie brązowieć.

20150925_150908

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s