Dania główne

Leniwe

Składniki (3-4 porcje):

  • 500 g sera twarogowego półtłustego20150929_151526
  • 1-2 szklanek mąki (dodałam wymieszaną mąkę pszenną z razową w stosunku 1:1)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • do omasty- bułka tarta zarumieniona na maśle lub śmietana

Przygotowanie:

  1. Ser twarogowy rozcieramy widelcem, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, jaja. Wyrabiamy gładkie ciasto.
  2. Z ciasta formujemy wałki, delikatnie spłaszczamy i wykrawamy kluski długości ok. 3 cm
  3. Leniwe gotujemy w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy po 2 minutach od wypłynięcia na wierzch
  4. Na koniec polewamy leniwe bułką tartą lub śmietaną.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s