Dania główne

Frykadelki ze szpinakiem i serem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 żółtka
  • 125 ml śmietany
  • 250 g szpinaku świeżego/mrożonego nierozdrobnionego
  • 4 plasterki żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz
  • smalec
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone mieszamy z żółtkami, śmietaną, solą i pieprzem. Formujemy 6-7 kotlecików
  2. Jeżeli wykorzystujemy świeży szpinak najpierw go płuczemy, następnie gotujemy w niewielkiej ilości wody. Na patelni rozgrzewamy masło, przysmażamy szpinak, na koniec doprawiamy gałką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem
  3. Na smalcu przysmażamy frykadelki z obu stron. Kiedy już będą gotowe układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kotlecik nakładamy ok. 1,5 łyżeczki szpinaku oraz 1/2 plastra sera. Naczynie wstawiamy do piekarnika, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się sera.

20150923_15074620150924_165903

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s