Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 żółtka
- 125 ml śmietany
- 250 g szpinaku świeżego/mrożonego nierozdrobnionego
- 4 plasterki żółtego sera
- szczypta gałki muszkatołowej
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz
- smalec
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Mięso mielone mieszamy z żółtkami, śmietaną, solą i pieprzem. Formujemy 6-7 kotlecików
- Jeżeli wykorzystujemy świeży szpinak najpierw go płuczemy, następnie gotujemy w niewielkiej ilości wody. Na patelni rozgrzewamy masło, przysmażamy szpinak, na koniec doprawiamy gałką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem
- Na smalcu przysmażamy frykadelki z obu stron. Kiedy już będą gotowe układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kotlecik nakładamy ok. 1,5 łyżeczki szpinaku oraz 1/2 plastra sera. Naczynie wstawiamy do piekarnika, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się sera.