Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego/wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych, bez skórki)
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na smalcu. Kiedy już się przyrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobnioną papryczkę chilli wraz z łyżką słodkiej mielonej papryki. Podsmażamy 5-10 minut
- Do warzyw dodajemy mięso mielone, również podsmażamy
- Dodajemy pomidory, dusimy wszystko przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu
- Pod koniec gotowania dodajemy fasolę (bez zalewy), dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą
Danie możemy podać z ryżem, plackami tortilla. Ja zaserwowałam sobie „po polsku” z kaszą.
Jedna myśl na temat “Chilli con carne”