Dania główne

Chilli con carne

20150917_140806

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego/wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych, bez skórki)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku siekamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na smalcu. Kiedy już się przyrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobnioną papryczkę chilli wraz z łyżką słodkiej mielonej papryki. Podsmażamy 5-10 minut
  2. Do warzyw dodajemy mięso mielone, również podsmażamy
  3. Dodajemy pomidory, dusimy wszystko przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu
  4. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę (bez zalewy), dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą

Danie możemy podać z ryżem, plackami tortilla. Ja zaserwowałam sobie „po polsku” z kaszą.

Jedna myśl na temat “Chilli con carne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s