Składniki:
- 3 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 2 jabłka
- cynamon
- 1/2 opakowania serka mascarpone
Przygotowanie:
1.Do ciepłego mleka dodajemy drożdże roztarte z cukrem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut
2. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodajemy do niego mąkę, roztopione masło, 2 jajka, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło nam się do rąk (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąki), odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
3. Jabłka obieramy se skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i posypujemy cynamonem
4. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta na grubość do 1 cm. Smarujemy całe ciasto serkiem, następnie wykładamy pokrojone jabłka i rozprowadzamy na ciasto. Zwijamy ciasto dość ciasno w roladę, którą następnie kroimy na 2 cm plastry
5. Każdy plaster układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok 30 minut