Desery

Drożdżowe ślimaczki z jabłkiem i serkiem mascarpone

Składniki:

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki masła
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • 1/2 opakowania serka mascarpone

Przygotowanie:

1.Do ciepłego mleka dodajemy drożdże roztarte z cukrem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut

2. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodajemy do niego mąkę, roztopione masło, 2 jajka, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło nam się do rąk (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąki), odstawiamy do ponownego wyrośnięcia

3. Jabłka obieramy se skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i posypujemy cynamonem

4. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta na grubość do 1 cm. Smarujemy całe ciasto serkiem, następnie wykładamy pokrojone jabłka i rozprowadzamy na ciasto. Zwijamy ciasto dość ciasno w roladę, którą następnie kroimy na 2 cm plastry

5. Każdy plaster układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok 30 minut

20150915_192047

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s