Desery

Pizza jesienna/na słodko

Dlaczego nie pizza w wersji słodkiej?Z wykorzystaniem owoców, które kojarzą mi się z wczesną jesienią czyli gruszek. Zapewniam Was że jest wyśmienita nawet na zimno. Przepis na ciasto jest taki sam jak w przypadku pizzy classico, jednak w tym przypadku nasz spód będzie nieco grubszy. No i pojawi się rozpusta w postaci roztopionej czekolady.

20150913_160736

Składniki na ciasto (na 3 spody o średnicy 25 cm):

  • 70 g drożdży
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju

Ponad to:

  • 250 g serka mascarpone
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 gruszka
  • 1 brzoskwinia
  • ok. 2 garści suszonych śliwek
  • szczypta przyprawy do piernika
  • tabliczka czekolady mlecznej/deserowej/gorzkiej

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn: Do letniego mleka dodajemy drożdże roztarte z cukrem. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  2. Kiedy rozczyn ruszy dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz olej, wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się nam kleiło do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut
  3. Kiedy ciasto nam wyrośnie dzielimy ja na 3 części. Każdą część wałkujemy na placek o grubości do 5 mm i układamy na blaszce do pieczenia. Dajemy ciastu wyrosnąć na blaszce ok. 15 minut
  4. W czasie kiedy ciasto nabiera objętości przygotowujemy bazę- serek ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego
  5. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. Kroimy połówki na plasterki. Umytą brzoskwinię również kroimy na pół, usuwamy pestkę, a połówki kroimy na plastry.
  6. Ciasto smarujemy przygotowanym serkiem, na wierzchu układamy plasterki gruszki i brzoskwini oraz suszone śliwki. Posypujemy całość przyprawą do piernika
  7. Pizza wędruje do rozgrzanego na 180°C piekarnika na ok. 30 minut
  8. 10 minut przed wyjęciem pizzy z piekarnika topimy czekoladę w kąpieli wodnej (w garnku gotujemy wodę, następnie umieszczamy w nim naczynie z kostkami czekolady i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady)
  9. Pizzę wyciągamy z piekarnika i polewamy roztopioną czekoladą.

20150913_160729

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s