Dlaczego nie pizza w wersji słodkiej?Z wykorzystaniem owoców, które kojarzą mi się z wczesną jesienią czyli gruszek. Zapewniam Was że jest wyśmienita nawet na zimno. Przepis na ciasto jest taki sam jak w przypadku pizzy classico, jednak w tym przypadku nasz spód będzie nieco grubszy. No i pojawi się rozpusta w postaci roztopionej czekolady.
Składniki na ciasto (na 3 spody o średnicy 25 cm):
- 70 g drożdży
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
Ponad to:
- 250 g serka mascarpone
- kilka kropel olejku cytrynowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 gruszka
- 1 brzoskwinia
- ok. 2 garści suszonych śliwek
- szczypta przyprawy do piernika
- tabliczka czekolady mlecznej/deserowej/gorzkiej
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn: Do letniego mleka dodajemy drożdże roztarte z cukrem. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Kiedy rozczyn ruszy dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz olej, wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się nam kleiło do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut
- Kiedy ciasto nam wyrośnie dzielimy ja na 3 części. Każdą część wałkujemy na placek o grubości do 5 mm i układamy na blaszce do pieczenia. Dajemy ciastu wyrosnąć na blaszce ok. 15 minut
- W czasie kiedy ciasto nabiera objętości przygotowujemy bazę- serek ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego
- Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. Kroimy połówki na plasterki. Umytą brzoskwinię również kroimy na pół, usuwamy pestkę, a połówki kroimy na plastry.
- Ciasto smarujemy przygotowanym serkiem, na wierzchu układamy plasterki gruszki i brzoskwini oraz suszone śliwki. Posypujemy całość przyprawą do piernika
- Pizza wędruje do rozgrzanego na 180°C piekarnika na ok. 30 minut
- 10 minut przed wyjęciem pizzy z piekarnika topimy czekoladę w kąpieli wodnej (w garnku gotujemy wodę, następnie umieszczamy w nim naczynie z kostkami czekolady i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady)
- Pizzę wyciągamy z piekarnika i polewamy roztopioną czekoladą.