Dania główne

Pizza classico

Przepis na danie, które cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Zachęcam do przygotowywania pizzy w domu- danie nie wymaga zbyt wiele zachodu, a może być bardziej wartościowe niż to co oferują nam w pizzeriach, dzięki przygotowaniu ciasta z mąki pełnoziarnistej i doborze dobrej jakości składników jako dodatków. Osobiście lubię pizzę na cienkim cieście i taką też polecam, gdyż nie spowoduje to aż tak gwałtownych skoków glukozy we krwi. Zresztą sprawdziłam na sobie-po zjedzeniu 2 kawałków domowej pizzy poziom cukru po godzinie wynosił 109 mg/dl;).

Składniki na ciasto (3 spody o średnicy ok. 30 cm):

  • 70 g drożdży
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju

Ponad to:

  • sos pomidorowy: 1 opakowanie pomidorowej passaty (500 g)+ 1 ząbek czosnku+ przyprawy: bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz
  • salami
  • ogórki kiszone
  • papryka marynowana
  • oliwki czarne
  • 1 cebula
  • 200 g mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn: Do letniego mleka dodajemy drożdże roztarte z cukrem. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  2. Kiedy rozczyn ruszy dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz olej, wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się nam kleiło do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut
  3. W międzyczasie przygotowujemy sos: passatę wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu (sos można też przygotować bez gotowania, ja wolałam odparować nieco wody). Dodajemy zioła, sól, pieprz, zaś pod koniec gotowania wyciskamy czosnek
  4. Kroimy warzywa do pizzy: ogórki w plasterki, paprykę w paski, oliwki wzdłuż na połówki, cebulę w piórka.
  5. Ser ścieramy na grubych oczkach na tarce
  6. Kiedy ciasto nam wyrośnie dzielimy ja na 3 części. Każdą część wałkujemy na placek o grubości do 5 mm i układamy na blaszce do pieczenia
  7. Na spód ciast wylewamy sos pomidorowy, rozprowadzamy po całej średnicy. Na cieście układamy salami, ogórki, paprykę, cebulę oraz oliwki. Posypujemy startym serem
  8. Każdą pizzę zapiekamy w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut

20150913_14531520150913_145337

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s