Przepis na danie, które cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Zachęcam do przygotowywania pizzy w domu- danie nie wymaga zbyt wiele zachodu, a może być bardziej wartościowe niż to co oferują nam w pizzeriach, dzięki przygotowaniu ciasta z mąki pełnoziarnistej i doborze dobrej jakości składników jako dodatków. Osobiście lubię pizzę na cienkim cieście i taką też polecam, gdyż nie spowoduje to aż tak gwałtownych skoków glukozy we krwi. Zresztą sprawdziłam na sobie-po zjedzeniu 2 kawałków domowej pizzy poziom cukru po godzinie wynosił 109 mg/dl;).
Składniki na ciasto (3 spody o średnicy ok. 30 cm):
- 70 g drożdży
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
Ponad to:
- sos pomidorowy: 1 opakowanie pomidorowej passaty (500 g)+ 1 ząbek czosnku+ przyprawy: bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz
- salami
- ogórki kiszone
- papryka marynowana
- oliwki czarne
- 1 cebula
- 200 g mozzarelli
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn: Do letniego mleka dodajemy drożdże roztarte z cukrem. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Kiedy rozczyn ruszy dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz olej, wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się nam kleiło do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut
- W międzyczasie przygotowujemy sos: passatę wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu (sos można też przygotować bez gotowania, ja wolałam odparować nieco wody). Dodajemy zioła, sól, pieprz, zaś pod koniec gotowania wyciskamy czosnek
- Kroimy warzywa do pizzy: ogórki w plasterki, paprykę w paski, oliwki wzdłuż na połówki, cebulę w piórka.
- Ser ścieramy na grubych oczkach na tarce
- Kiedy ciasto nam wyrośnie dzielimy ja na 3 części. Każdą część wałkujemy na placek o grubości do 5 mm i układamy na blaszce do pieczenia
- Na spód ciast wylewamy sos pomidorowy, rozprowadzamy po całej średnicy. Na cieście układamy salami, ogórki, paprykę, cebulę oraz oliwki. Posypujemy startym serem
- Każdą pizzę zapiekamy w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut