Desery

Ciasto kokosowo-czekoladowe bez mąki

Przepis znalazłam na jednej ze stron internetowych i postanowiłam wypróbować co takiego dobrego wyjdzie. Ciasto po upieczeniu jest dość sypkie, ale co najważniejsze smaczne.

Składniki (na małą tortownicę):

  • 350 g wiórek kokosowych
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 3 jaja
  • 120 g masła

Przygotowanie:

  1. Czekoladę kroimy/ścieramy na wiórka
  2. Masło podgrzewamy aż do rozpuszczenia
  3. Jaja roztrzepujemy
  4. W misce mieszamy „suche” składniki- wiórka, startą czekoladę, cukier. Następnie dodajemy roztrzepane jaja i ostudzone, ale płynne masło. Mieszamy wszystko razem łyżką. Ciasto będzie dość suche.
  5. Przygotowane ciasto umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem tortownicy
  6. Pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut aż poczujemy intensywny kokosowo-maślany zapach.

20150825_162716

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s