Przepis znalazłam na jednej ze stron internetowych i postanowiłam wypróbować co takiego dobrego wyjdzie. Ciasto po upieczeniu jest dość sypkie, ale co najważniejsze smaczne.
Składniki (na małą tortownicę):
- 350 g wiórek kokosowych
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 3 jaja
- 120 g masła
Przygotowanie:
- Czekoladę kroimy/ścieramy na wiórka
- Masło podgrzewamy aż do rozpuszczenia
- Jaja roztrzepujemy
- W misce mieszamy „suche” składniki- wiórka, startą czekoladę, cukier. Następnie dodajemy roztrzepane jaja i ostudzone, ale płynne masło. Mieszamy wszystko razem łyżką. Ciasto będzie dość suche.
- Przygotowane ciasto umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem tortownicy
- Pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut aż poczujemy intensywny kokosowo-maślany zapach.