Rozgrzewka

Rozgrzewający krem z dyni

Sezon na dynię uważam za rozpoczęty i teraz będzie kilka przepisów z użyciem tego warzywa. Jest to jak dla mnie kolejne super-warzywo, więc w ramach wstępu muszę o nim trochę napisać. Z rzeczy zasługujących na uwagę- dynia jest niskokaloryczna, zawiera spore ilości wapnia, witaminy E oraz bardzo dużą dawkę ß-karotenu. Co ważne jest też warzywem zawierającym spore dawki luteiny, działającej ochronnie na narząd wzroku. Pestki dyni to dopiero skarbnica dobroci- magnez, cynk, WKT i fitosterole, a do tego pomagają w walce z pasożytami takimi jak tasiemiec, glista ludzka czy owsik. Uwaga dla diabetyków- dynia ma wysoki IG=75.

Co prawda za oknem w dalszym ciągu ciepła i słoneczna pogoda, ale już proponuję zupę z dyni, która rozgrzeje Was w chłodne, jesienne wieczory;)

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 litr wywaru drobiowo-warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • cynamon
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • grzanki domowej roboty

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona (można je wysuszyć i wtedy mamy na przekąskę), kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy
  2. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, następnie przysmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy dynię i obsmażamy przez 2-3 minuty
  3. Do garnka wlewamy przygotowany wcześniej wywar, przyprawiamy imbirem, curry, cynamonem, sosem sojowym i gotujemy aż dynia będzie miękka.
  4. Blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko i ponownie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Zupę dekorujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami domowej roboty

20150826_144856

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s