Sezon na dynię uważam za rozpoczęty i teraz będzie kilka przepisów z użyciem tego warzywa. Jest to jak dla mnie kolejne super-warzywo, więc w ramach wstępu muszę o nim trochę napisać. Z rzeczy zasługujących na uwagę- dynia jest niskokaloryczna, zawiera spore ilości wapnia, witaminy E oraz bardzo dużą dawkę ß-karotenu. Co ważne jest też warzywem zawierającym spore dawki luteiny, działającej ochronnie na narząd wzroku. Pestki dyni to dopiero skarbnica dobroci- magnez, cynk, WKT i fitosterole, a do tego pomagają w walce z pasożytami takimi jak tasiemiec, glista ludzka czy owsik. Uwaga dla diabetyków- dynia ma wysoki IG=75.
Co prawda za oknem w dalszym ciągu ciepła i słoneczna pogoda, ale już proponuję zupę z dyni, która rozgrzeje Was w chłodne, jesienne wieczory;)
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 litr wywaru drobiowo-warzywnego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka curry
- cynamon
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- szczypiorek
- sól, pieprz
- grzanki domowej roboty
Przygotowanie:
- Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona (można je wysuszyć i wtedy mamy na przekąskę), kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy
- W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, następnie przysmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy dynię i obsmażamy przez 2-3 minuty
- Do garnka wlewamy przygotowany wcześniej wywar, przyprawiamy imbirem, curry, cynamonem, sosem sojowym i gotujemy aż dynia będzie miękka.
- Blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko i ponownie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę dekorujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami domowej roboty