Desery

Muffinki z czarnymi jagodami i białą czekoladą

To będzie póki co moja ulubiona wersja muffinek, smakują wyśmienicie;).

20150802_163134

Składniki:

  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu lub maślanki
  • 100 g cukru
  • 75 ml oleju
  • 300 g czarnych jagód
  • tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka, jogurt, cukier oraz olej. Dodajemy stopniowo mąkę wraz z proszkiem i powtórnie miksujemy.
  2. Czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie dodajemy do ciasta
  3. Czarne jagody myjemy. Odkładamy sobie solidną garść jagód, pozostałe owoce wrzucamy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy łyżką
  4. W silikonowych foremkach kładziemy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę jagód, tych które zostały odłożone i znowu ciasto
  5. Pieczemy ok. 30 minut w 170°C.

20150802_162853

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s