To będzie póki co moja ulubiona wersja muffinek, smakują wyśmienicie;).
Składniki:
- 125 g mąki pełnoziarnistej
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 g jogurtu lub maślanki
- 100 g cukru
- 75 ml oleju
- 300 g czarnych jagód
- tabliczka białej czekolady
Przygotowanie:
- Suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka, jogurt, cukier oraz olej. Dodajemy stopniowo mąkę wraz z proszkiem i powtórnie miksujemy.
- Czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie dodajemy do ciasta
- Czarne jagody myjemy. Odkładamy sobie solidną garść jagód, pozostałe owoce wrzucamy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy łyżką
- W silikonowych foremkach kładziemy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę jagód, tych które zostały odłożone i znowu ciasto
- Pieczemy ok. 30 minut w 170°C.