Dania główne · Desery

Naleśniki z twarogiem i borówkami

20150808_162650

Składniki (11 cienkich naleśników):

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki wody mineralnej

Farsz:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 słoik jagód (średniej wielkości)
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2-3 łyżeczki śmietany 12%

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem i mlekiem. Następnie dodajemy jajka, wodę i olej miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej cienką warstwą oleju

Farsz: w czasie smażenia naleśników bierzemy się za przygotowanie farszu; jagody myjemy. Ser rozcieramy widelcem, następnie dodajemy jagody z cukrem i 2 łyżeczkami śmietany, przy tym delikatnie rozcierając owoce tak aby puściły soki.

W usmażone naleśniki ładujemy po 1-2 łyżki nadzienia, możemy na wierzch polać jogurtem naturalnym i posypać odrobiną cukru.

20150808_162657

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s