Składniki (na 3 porcje):
- bakłażany 3 szt.
- 2/3 szklanki kaszy kuskus
- 1/2 cebuli
- 7-8 pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 50 g sera feta
- 1 duży pomidor
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- masło klarowane 1-2 łyżek
- nasiona słonecznika
- sól, pieprz, świeża kolendra
Przygotowanie:
- Bakłażany myjemy, następnie każdego kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ, tak aby powstały łódeczki. Solimy środki łódeczek i odstawiamy na 30 minut, w tym czasie przygotujemy farsz.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, kiedy cebula będzie już gotowa dorzucamy do niej pieczarki i dusimy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę i kiedy już pieczarki „puszczą wodę” dorzucamy do duszenia
- Kaszę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, czekamy aż nasiąknie po czym dodajemy do cebuli, pieczarek i papryki. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kosteczki fetę, całość mieszamy razem i doprawiamy- wyciśniętym przez praskę czosnkiem, koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i pokrojoną, świeżą kolendrą
- Po 30 minutach wycieramy bakłażany od wewnątrz. Przed zapiekaniem w piekarniku bakłażany posmarowałam od środka warstewką oleju i „zgrillowałam w parze wodnej” na specjalnej patelni ok. 10 minut, aby nie zeschły się podczas zapiekania i aby szybciej były gotowe (można ominąć także ten punkt, ale przed zapiekaniem i tak lepiej posmarować bakłażany olejem)
- Środki bakłażanów wykładamy przygotowanym farszem, na każdej połówce układamy 2 plasterki pomidora oraz 2 plasterki mozzarelli oraz posypujemy wierzch nasionami słonecznika
- Zapiekamy bakłażany w 170°C przez ok. 40-50 minut oczywiście sprawdzając czy są już miękkie, wtedy wyciągamy zapiekanki z piekarnika i delektujemy się ich smakiem