Dania główne

Zapiekanki z bakłażanów i kaszy kuskus

20150731_152653

Składniki (na 3 porcje):

  • bakłażany 3 szt.
  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 cebuli
  • 7-8 pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 50 g sera feta
  • 1 duży pomidor
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • masło klarowane 1-2 łyżek
  • nasiona słonecznika
  • sól, pieprz, świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Bakłażany myjemy, następnie każdego kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ, tak aby powstały łódeczki. Solimy środki łódeczek i odstawiamy na 30 minut, w tym czasie przygotujemy farsz.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym
  3. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, kiedy cebula będzie już gotowa dorzucamy do niej pieczarki i dusimy
  4. Paprykę kroimy w drobną kostkę i kiedy już pieczarki „puszczą wodę” dorzucamy do duszenia
  5. Kaszę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, czekamy aż nasiąknie po czym dodajemy do cebuli, pieczarek i papryki. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kosteczki fetę, całość mieszamy razem i doprawiamy- wyciśniętym przez praskę czosnkiem, koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i pokrojoną, świeżą kolendrą
  6. Po 30 minutach wycieramy bakłażany od wewnątrz. Przed zapiekaniem w piekarniku bakłażany posmarowałam od środka warstewką oleju i „zgrillowałam w parze wodnej” na specjalnej patelni ok. 10 minut, aby nie zeschły się podczas zapiekania i aby szybciej były gotowe (można ominąć także ten punkt, ale przed zapiekaniem i tak lepiej posmarować bakłażany olejem)
  7. Środki bakłażanów wykładamy przygotowanym farszem, na każdej połówce układamy 2 plasterki pomidora oraz 2 plasterki mozzarelli oraz posypujemy wierzch nasionami słonecznika
  8. Zapiekamy bakłażany w 170°C przez ok. 40-50 minut oczywiście sprawdzając czy są już miękkie, wtedy wyciągamy zapiekanki z piekarnika i delektujemy się ich smakiem

20150731_152736

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s