Desery

Konfitura z wiśni z kardamonem

Dodatek kardamonu nada wiśniom korzenno-cytrusowego smaczku. Konfiturka idealnie sprawdzi się jako dodatek do jogurtu naturalnego, budyniu, kisielu, a nawet mięs.

Składniki:

  • 750 g wiśni
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu

Przygotowanie:

1. Wiśnie myjemy, następnie drylujemy z pestek (ja użyłam do tego celu patyczka do szaszłyków żeby nie zmasakrować za bardzo owoców)

2. Owoce umieszczamy w małym garnku, dodajemy cukier i łyżeczkę kardamonu. Gotujemy całość na małym ogniu ok.1-1,5 h, od czasu do czasu mieszając

3. Właściwie koniec- konfiturę zużywałam na bieżąco, więc po ostygnięciu przełożyłam ją do słoiczka, a następnie do lodówki.

20150731_11144220150731_17382220150730_204214

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s