Desery

Serowe oponki

Co prawda to nie czas Tłustego Czwartku, ale oponki zostały zrobione i tym razem (pomimo że mój mąż jest specem od tych smakołyków) to ja przygotowałam małe co nieco:).

Składniki: 

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • papierowe ręczniki
  • 1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu (najlepiej zacząć od 3 szklanek mąki, ser natomiast rozdrobniłam widelcem żeby nie było w cieście grubych grudek) i zagnieść gładkie ciasto

2. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy na ok. 0,5 cm, następnie szklanką i korkiem od wody mineralnej wykrawać oponki

3. Olej wlewamy do głębokiego garnka i rozgrzewamy. Kiedy olej będzie już rozgrzany umieszczamy w nim oponki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor

4. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby ściągnąć nadmiar tłuszczu

5. Na koniec posypać oponki cukrem pudrem

20150725_211626

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s