Składniki (na małą tortownicę):
- 10 szt. śliwek
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju
- cynamon
- kardamon
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu mieszamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia
2. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier zwykły+ waniliowy i ucieramy razem.
3. Do żółtek z cukrem dodajemy stopniowo 3 łyżki mąki z proszkiem i 3 łyżki piany z białek. Następnie wlewamy olej i mleko, mieszamy całość i ciasto gotowe
4. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Umieszczamy je na talerzu miąższem „go góry” i posypujemy je obficie cynamonem i kardmonem
5. Tortownicę natłuszczamy, następnie oprószamy mąką i wylewamy przygotowane ciasto. Na wierzchu ciasta ciasno umieszczamy połówki śliwek tym razem miąższem „w dół”
6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50-60 minut. Po tym czasie sprawdzamy długą wykałaczką czy ciasto się do niej nie klei. Jeżeli nie wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy ciasto jeszcze na 15 minut w nagrzanym piecu.
7. Kiedy ciasto już ostygnie wyciągamy je z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem