Desery

Ciasto ze śliwkami

20150729_081116

Składniki (na małą tortownicę):                                                                                                       

  • 10 szt. śliwek
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • cynamon
  • kardamon
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

1. W jednym naczyniu mieszamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia

2. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier zwykły+ waniliowy i ucieramy razem.

3. Do żółtek z cukrem dodajemy stopniowo 3 łyżki mąki z proszkiem i 3 łyżki piany z białek. Następnie wlewamy olej i mleko, mieszamy całość i ciasto gotowe

4. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Umieszczamy je na talerzu miąższem „go góry” i posypujemy je obficie cynamonem i kardmonem

5. Tortownicę natłuszczamy, następnie oprószamy mąką i wylewamy przygotowane ciasto. Na wierzchu ciasta ciasno umieszczamy połówki śliwek tym razem miąższem „w dół”

6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50-60 minut. Po tym czasie sprawdzamy długą wykałaczką czy ciasto się do niej nie klei. Jeżeli nie wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy ciasto jeszcze na 15 minut w nagrzanym piecu.

7. Kiedy ciasto już ostygnie wyciągamy je z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem

20150729_081123

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s