Rozgrzewka

Barszcz ukraiński/czernichowski

Pamiętam jeszcze jego smak z czasów kiedy z wycieczkami szkolnymi jeździło się na Ukrainę. Co prawda w kuchni ukraińskiej lubią dodawać dużo tłuszczu do potraw, więc moja wersja zupy zapewne byłaby light:).

20150725_145203

Składniki (8 porcji):

  • 3 buraczki
  • 100 g suchych nasion fasoli „piękny Jaś”
  • 2 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 mały, młody korzeń selera
  • ocet jabłkowy 3-4 łyżki
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, majeranek,
  • 1 łyżka śmietany/talerz

1. Fasolę dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie aż nasiona będą miękkie

2. Z 1 marchewki, pietruszki, selera i pora gotujemy wywar warzywny, wlewamy ok.1,5 litra wody. Gotujemy tylko do momentu aż warzywa zmiękną

3. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni.

4. Buraczki obieramy ze skórki, tak samo marchewkę. Ścieramy warzywa na tarce na grubych oczkach lub aby było mniej męcząco używamy do tego celu robota kuchennego.

5. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę

6. Z wywaru warzywnego usuwamy ugotowane warzywa. Teraz wrzucamy do niego podsmażony boczek, starte buraczki i marchewkę oraz pokrojone ziemniaki. Dolewamy wody. Dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy całość aż warzywa zmiękną.

7. Dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę

8. Doprawiamy: przez praskę wyciskamy czosnek, jeżeli barszcz jest za mało kwaśny dolewamy octu. Dodajemy majeranek, sól, pieprz i cukier

9. Na koniec kiedy barszcz wędruje do talerzy dekorujemy każdą porcję łyżką kwaśnej śmietany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s