Desery

Ptasie mleczko-deser dla kuchnioopornych

Składniki (na małą tortownicę ok. 16 porcji):

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 500 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
  • kilkanaście okrągłych biszkoptów
  • ok. 200 g agrestu

Przygotowanie:

1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy. Kiedy galaretka truskawkowa będzie chłodna wkładamy ją do lodówki.

2. Na dnie tortownicy układamy obok siebie biszkopty

3. Kiedy już galaretka truskawkowa zacznie tężeć bierzmy się za ubijanie schłodzonego w lodówce mleka. Po uzyskaniu „piankowej” konsystencji dolewamy do niego już gęstniejącą galaretkę truskawkową. Wylewamy piankę na biszkopty, ważne żeby nie była zbyt rzadka bo ciastka pójdą w górę (ja niestety nie wbiłam się dokładnie w ten moment i biszkopty poszły nieco w górę:). Wstawiamy na 15-20 aż pianka się zwiąże.

4. Myjemy agrest. Przed układaniem agrestu na stężałej truskawkowej piance możemy włożyć galaretkę agrestową do lodówki aby już powoli tężała. Na piance truskawkowej układamy agrest we wzór jaki nam odpowiada, deser znowu idzie do lodówki.

5. Na koniec na piankę i agrest wylewamy tężejącą galaretkę agrestową.

20150711_172449

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s