Dania główne

Bób z młodymi ziemniaczkami w towarzystwie szynki szwarcwaldzkiej i mięty

Składniki (2 porcje):

  • bób 100 g
  • 2 średniej wielkości młode ziemniaki
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka świeżej, pokrojonej mięty
  • 1 łyżka masła
  • odrobina oleju
  • pieprz świeżo mielony

20150724_145413

Przygotowanie:

1. Ziemniaki myjemy dokładnie, następnie gotujemy w mundurkach ( bardziej ekonomicznie można dzień wcześniej ugotować do obiadu większą ilość i odłożyć 2 sztuki na drugi dzień)

2. Bób myjemy, gotujemy 15 minut aż stanie się miękki w środku

3. Na niewielkiej ilości oleju, dosłownie aby tylko natłuścić patelnię przysmażamy 5-10 minut szynkę pokrojoną w paski

4. Po ściągnięciu szynki ponownie używamy tej samej patelni, teraz topimy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę

5. Do cebuli dodajemy ugotowany bób, ziemniaki pokrojone na ćwiartki i szynkę. Przysmażamy wszystko razem przez chwilę

6. Na sam koniec już po odcięciu źródła ciepła wsypujemy pokrojoną miętę i mieszamy ją z potrawą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s