Składniki (2 porcje):
- bób 100 g
- 2 średniej wielkości młode ziemniaki
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka świeżej, pokrojonej mięty
- 1 łyżka masła
- odrobina oleju
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
1. Ziemniaki myjemy dokładnie, następnie gotujemy w mundurkach ( bardziej ekonomicznie można dzień wcześniej ugotować do obiadu większą ilość i odłożyć 2 sztuki na drugi dzień)
2. Bób myjemy, gotujemy 15 minut aż stanie się miękki w środku
3. Na niewielkiej ilości oleju, dosłownie aby tylko natłuścić patelnię przysmażamy 5-10 minut szynkę pokrojoną w paski
4. Po ściągnięciu szynki ponownie używamy tej samej patelni, teraz topimy masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę
5. Do cebuli dodajemy ugotowany bób, ziemniaki pokrojone na ćwiartki i szynkę. Przysmażamy wszystko razem przez chwilę
6. Na sam koniec już po odcięciu źródła ciepła wsypujemy pokrojoną miętę i mieszamy ją z potrawą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem