Rozgrzewka

Zupa krem z kalafiora

20150711_160612

Składniki (na 7-8 porcji):

  • 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego
  • świeży kalafior 1 szt.
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany
  • kminek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • tarty żółty ser
  • grzanki

Przygotowanie:

1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kalafior i ziemniaki wrzucamy do podgrzanego wcześniej bulionu i gotujemy aż kalafior zmięknie. Dodajemy kilka nasion kminku do gotowania

2. Kiedy kalafior będzie już miękki blendujemy zupę na gęsty krem

3. Śmietanę hartujemy ze 100 ml zupy i wlewamy do kremu. Blendujemy wszystko jeszcze raz

4. Zupkę podajemy z grzankami i tartym żółtym serem

20150711_160620

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s