Rozgrzewka

Zupa krem z cukinii

20150708_145208

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 ziemniaki
  • bulion warzywny 750 ml
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • olej
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej mięty
  • jogurt grecki 3 łyżki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem, wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem i podsmażamy

2. Ziemniaki kroimy w kostkę, umytą cukinię kroimy wraz ze skórką na półksiężyce. Dorzucamy do cebuli i czosnku smażymy 5 minut

3. Do ciepłego bulionu warzywnego wrzucamy podsmażone na patelni warzywa, gotujemy wszystko aż ziemniaki i cukinia będą miękkie

4. Dodajemy posiekaną miętę i blendujemy całość. Zdejmujemy z ognia

5. Jogurt rozprowadzamy z kilkoma łyżkami zupy, następnie dodajemy stopniowo do garnka. Jeszcze raz blendujemy i ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s