Składniki:
- kiełbasa 1 laska
- 1 por
- seler korzeń 1 szt.
- pietruszka korzeń 1 szt.
- 2 średnie ziemniaki
- 3-4 łyżki tartego chrzanu
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- łyżeczka oleju
- majeranek
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Olej rozgrzewamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przysmażamy. Kiełbasę ściągamy z patelni na oddzielne naczynie pozostawiając tłuszcz
2. Seler obieramy ze skórki, kroimy na pól następnie na cienkie plasterki, obraną pietruszkę i pora kroimy w talarki. Podsmażamy warzywa na tłuszczu, który pozostał po smażeniu kiełbasy
3. Warzywa przerzucamy do garnka, zalewamy wodą ok. 2 litrów, dodajemy ziele, liść laurowy i majeranek, gotujemy aż warzywa będą miękkie
4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Ściągamy garnek z gazu
5. Blendujemy całość
6. Dodajemy chrzan, próbując przy okazji czy smak jest wystarczająco wyrazisty
7. Śmietanę „hartujemy” w kubeczku ze 100 ml naszej zupy, następnie wymieszaną ilość wlewamy do zupy i ponownie gotujemy na małym ogniu
8. Doprawimy na sam koniec solą i pieprzem
9. Dodajemy do zupy podsmażoną wcześniej kiełbasę
Zupa dobrze smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo