Rozgrzewka

Zupa chrzanowa

20150704_144759

Składniki:

  • kiełbasa 1 laska
  • 1 por
  • seler korzeń 1 szt.
  • pietruszka korzeń 1 szt.
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3-4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • łyżeczka oleju
  • majeranek
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Olej rozgrzewamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i przysmażamy. Kiełbasę ściągamy z patelni na oddzielne naczynie pozostawiając tłuszcz

2. Seler obieramy ze skórki, kroimy na pól następnie na cienkie plasterki, obraną pietruszkę i pora kroimy w talarki. Podsmażamy warzywa na tłuszczu, który pozostał po smażeniu kiełbasy

3. Warzywa przerzucamy do garnka, zalewamy wodą ok. 2 litrów, dodajemy ziele, liść laurowy i majeranek, gotujemy aż warzywa będą miękkie

4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Ściągamy garnek z gazu

5. Blendujemy całość

6. Dodajemy chrzan, próbując przy okazji czy smak jest wystarczająco wyrazisty

7. Śmietanę „hartujemy” w kubeczku ze 100 ml naszej zupy, następnie wymieszaną ilość wlewamy do zupy i ponownie gotujemy na małym ogniu

8. Doprawimy na sam koniec solą i pieprzem

9. Dodajemy do zupy podsmażoną wcześniej kiełbasę

Zupa dobrze smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s