Składniki (na 10 kotletów):
- 150 g czerwonej soczewicy
- 300 ml bulionu drobiowo-warzywnego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- łyżeczka masła
- olej
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawy; kminek, papryka chilli mielona, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Soczewicę myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy papryki pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem. Dodajemy do tego wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę mielonego chilli, parę nasionek kminku. Gotujemy przez ok. 30 minut aż soczewica „wchłonie” cały bulion. Odstawiamy do ostygnięcia
2. Cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło razem z odrobiną oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Pieczarki po umyciu kroimy w plasterki i dorzucamy do podsmażonej cebuli, dusimy całość aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Dorzucamy gotową cebulę z pieczarkami do soczewicy i mieszamy razem
3. Kiedy masa przestygnie wybijamy do niej jajko, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej bułki tartej do uzyskania konsystencji dającej możliwość uformowania kotletów.
4. Formujemy kotlety, każdy obtaczamy na koniec w bułce tartej z obu stron
5. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złocisto-brązowy kolor z obu stron
Ja zaserwowałam sobie kotlety z młodymi ziemniakami i mizerią i było pyszne:).
3.