Moja własna wersja przysmaku z Tajlandii, najważniejsze że smaczna.
Składniki (3 porcje):
- filet z kurczaka ok. 300 g
- 100 g orzechów nerkowca
- bulion warzywny 300 ml
- 1 papryczka chilli
- 2 cebulki szalotki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
- łyżka oleju
- szczypta imbiru lub kawałek świeżego kłącza
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
- ryż jaśminowy
Przygotowanie:
1. Niewielka ilość oleju wlewamy na patelnię wok. Kiedy olej będzie rozgrzany wsypujemy orzechy nerkowca i podsmażamy aż się zarumienią. Przysmażone orzeszki przerzucamy do miseczki
2. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na średniej wielkości kwadraty. Cebulkę kroimy na ćwiartki. Na patelnię po orzeszkach dolewamy oleju i podsmażamy chwilkę kurczaka razem cebulką. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną na pół papryczkę chilli i dusimy cebulkę z kurczakiem przez 10 minut.
3. Papryki myjemy kroimy na kwadraty. Dodajemy je do kurczaka i cebulki
4. Dosypujemy orzechy nerkowca
5. Podlewamy wszystko łyżką sosu rybnego, dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, imbir dusimy wszystkie składniki pod przykryciem razem ok. 15-20 minut aż papryka będzie miękka ale nie rozpadająca się
6. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Raczej unikamy soli że względu na słony smak sosu rybnego
7. Podajemy z ryżem jaśminowym
Jedna myśl na temat “Kurczak a la po tajsku z orzechami nerkowca”