Dania główne

Kurczak a la po tajsku z orzechami nerkowca

Moja własna wersja przysmaku z Tajlandii, najważniejsze że smaczna.

Składniki (3 porcje):

  • filet z kurczaka ok. 300 g
  • 100 g orzechów nerkowca
  • bulion warzywny 300 ml
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebulki szalotki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • łyżka oleju
  • szczypta imbiru lub kawałek świeżego kłącza
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:

1. Niewielka ilość oleju wlewamy na patelnię wok. Kiedy olej będzie rozgrzany wsypujemy orzechy nerkowca i podsmażamy aż się zarumienią. Przysmażone orzeszki przerzucamy do miseczki

2. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na średniej wielkości kwadraty. Cebulkę kroimy na ćwiartki. Na patelnię po orzeszkach dolewamy oleju i podsmażamy chwilkę kurczaka razem cebulką. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną na pół papryczkę chilli i dusimy cebulkę z kurczakiem przez 10 minut.

3. Papryki myjemy kroimy na kwadraty. Dodajemy je do kurczaka i cebulki

4. Dosypujemy orzechy nerkowca

5. Podlewamy wszystko łyżką sosu rybnego, dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, imbir dusimy wszystkie składniki pod przykryciem razem ok. 15-20 minut aż papryka będzie miękka ale nie rozpadająca się

6. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki. Raczej unikamy soli że względu na słony smak sosu rybnego

7. Podajemy z ryżem jaśminowym

20150628_154536

Reklama

Jedna myśl na temat “Kurczak a la po tajsku z orzechami nerkowca

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s