Kolejna pozycja jeżeli chodzi o przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 szkl. mleka
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2-3 szkl. mąki
- 2 jaja (1 całe i 1 żółtko)
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- ziarna sezamu
Wypełnienie:
Zrobiłam serek twarogowy wymieszany z konfiturą truskawkową, równie dobrze rogaliki smakują z czekoladą. Można użyć najzwyczajniej dżemu
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy w dużym garnku, drożdże rozcieramy z cukrem, następnie wlewamy do mleka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut
2. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodajemy do niego mąkę (na sam początek 2 szklanki), roztopione masło, 1 jajko, 1 żółtko (białko oddzielamy do innego naczynia), śmietanę oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło nam się do rąk (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąki), odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
3. Na stolnicy rozsypujemy nieco mąki, wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy na równe koło. Rozwałkowane ciasto dzielimy na trójkąty- najpierw na 4 potem każdy trójkąt jeszcze na pół. Na każdym trójkącie, na jego podstawie umieszczamy dżem, nadzienie serowe lub kostkę czekolady podzieloną na pół. Zwijamy rogalika rozpoczynając od podstawy z nadzieniem. Rogi skleić i zawinąć na kształt rogalika. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie.
4. Pozwalamy rogalikom nieco wyrosnąć. Wierzch każdego rogalika smarujemy białkiem jaja i posypujemy sezamem.
5. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30 minut.