Desery

Drożdżowe rogaliki

Kolejna pozycja jeżeli chodzi o przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego.

20150623_200039

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szkl. mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szkl. mąki
  • 2 jaja (1 całe i 1 żółtko)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • ziarna sezamu

Wypełnienie:

Zrobiłam serek twarogowy wymieszany z konfiturą truskawkową, równie dobrze rogaliki smakują z czekoladą. Można użyć najzwyczajniej dżemu

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy w dużym garnku, drożdże rozcieramy z cukrem, następnie wlewamy do mleka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut

2. Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodajemy do niego mąkę (na sam początek 2 szklanki), roztopione masło, 1 jajko, 1 żółtko (białko oddzielamy do innego naczynia), śmietanę oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło nam się do rąk (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąki), odstawiamy do ponownego wyrośnięcia

3. Na stolnicy rozsypujemy nieco mąki, wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy na równe koło. Rozwałkowane ciasto dzielimy na trójkąty- najpierw na 4 potem każdy trójkąt jeszcze na pół. Na każdym trójkącie, na jego podstawie umieszczamy dżem, nadzienie serowe lub kostkę czekolady podzieloną na pół. Zwijamy rogalika rozpoczynając od podstawy z nadzieniem. Rogi skleić i zawinąć na kształt rogalika. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie.

4. Pozwalamy rogalikom nieco wyrosnąć. Wierzch każdego rogalika smarujemy białkiem jaja i posypujemy sezamem.

5. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30 minut.

20150623_195810

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s