Ta pozycja powinna zadowolić podniebienia mięsożerców. Podziękowania dla psiapsióły Aśki, u której pierwszy raz ją jadłam w nieco innej wersji;).
Składniki (3 porcje):
- 1 opakowanie szpinaku baby 100 g
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 100 g
- 10 pomidorków koktajlowych
- 100 g łuskanego słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Szpinak myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem
2. Każdy plasterek szynki kroimy na 4 części po szerokości, w międzyczasie rozgrzewamy patelnię
3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone kawałki szynki i podsmażamy do zarumienienia (najlepiej układać pojedyncze kawałki a nie całość hurtem)
4. Kiedy już szynka gotowa na tej samej patelni prażmy słonecznik
5. Pomidorki kroimy na połówki
6. Łączymy szpinak, szynkę, słonecznik oraz pomidorki. Na koniec dodajemy łyżeczkę oliwy. Mniami:D