Dania główne

Leczo

Sezon warzywo-owocowy w pełni, więc dzisiaj propozycja, którą osobiście bardzo lubię- leczo.

Składniki:

  • mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka biała/żółta
  • 3 kiełbaski śląskie
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów/3-4 duże świeże pomidory
  • ostra papryczka
  • olej 1 łyżka
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę

2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor

3. Kiełbasę kroimy w półkola, kiedy cebula przybierze odpowiedni kolor dorzucamy do niej kiełbasę i podsmażamy

4. Cukinię kroimy w półkola, papryki w grubą kostkę

5. Podsmażoną cebulę i kiełbaskę przerzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną cukinię,papryki,pomidory w puszce (lub świeże pokrojone w kostkę) oraz ostrą papryczkę przekrojoną na pół i dusimy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną ale się nie rozgotują (z wyj. pomidorów, które zrobią dadzą nam sos).

6. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem ewentualnie wyciskamy ząbek czosnku

Podajemy z młodymi ziemniakami

20150601_155752

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s