Desery

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Żebyście nie myśleli że piekłam je podczas pobytu w szpitalu;). To projekt pre-szpitalny.

20150604_193718

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szkl. mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szkl. mąki
  • 3 jaja (2 całe i 1 żółtko)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła

+ 1-1,5 kg truskawek

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

– przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy w dużym garnku, drożdże rozcieramy z cukrem, następnie wlewamy do mleka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut

-kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodajemy do niego mąkę (na sam początek 2 szklanki), roztopione masło, 2 jaja, 1 żółtko oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło nam się do rąk (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąki), odstawiamy do ponownego wyrośnięcia

-wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, pozwalamy mu wyrosnąć przez ok. 20 minut

Kruszonka:

Ugniatamy razem do spójności mąkę, cukier i masło

Na wyrośniętym cieście drożdżowym układamy połówki umytych truskawek. Na truskawki „skubiemy” przygotowaną kruszonkę. Pieczemy ciasto w piekarniku na 200°C przez godzinę. Po 40 minutach zmniejszyłam temp. do 170°C.

20150604_193725

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s