Dietetyka

Truskawki- sezonowa rozkosz dla podniebienia i ciała

Nie wiem jak Wy ale mi gęba cieszy się na sezon truskawkowy-wtedy mogłabym jeść te owoce garściami. Nawet teraz pisząc mam przed sobą michę tych owoców dla natchnienia. W dzisiejszym poście chcę zachęcić do jedzenia truskawek. Szkoda tylko że świeże, polskie truskawki są tak krótko dostępne na rynku. Niestety mrożone to już nie to samo chociaż z braku laku dobre i to:).

Na początek ściągawka najważniejszych składników odżywczych i minerałów z „Tabeli wartości odżywczych”. Wartości są podane na 100 g truskawek.

Wartość kaloryczna – 33 kcal-> są niskokaloryczne,

do tego dokładamy stosunkowo niski IG= 40-> nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi

Nie są za to bogatym źródłem białka i tłuszczu zawierają odpowiednio 0,7 B i 0,4 Tł. Jako produkt pochodzenia roślinnego nie znajdziemy także cholesterolu.

Zawartość węglowodanów ogółem to 7,2 g. Przyzwoita jest za to zawartość błonnika usprawniającego pracę jelit- 1,8 g.

Jeżeli chodzi o witaminy to truskawki mają dużą zawartość witaminy C (aż 66 mg). W mniej znaczących ilościach zawierają beta-karoten,wit. E, B1, B2, B3, B6, Ponad to zawierają takie makroelementy jak potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor,sód.

Właściwości zdrowotne

Układ sercowo-naczyniowy-> brytyjscy naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek aktywuje białko, o działaniu antyoksydacyjnym, obniżające poziom LDL- cholesterolu i tłuszczy w organizmie, zmniejszając w ten sposób zagrożenie chorobami serca.

Układ moczowy-> pewnie wszyscy na własnej skórze (albo pęcherzu) odczuwają właściwości moczopędne truskawek. To działanie jest zwłaszcza korzystne przy kamicy nerkowej lub zapaleniu pęcherza kiedy warto dużo „sikać”.

Odchudzanie-> przyspieszają przemianę materii- zawierają bromelinę przyspieszającą rozkład białka. Działają także żółciopędnie. Ponad to błonnik w nich zawarty powoduje, że na dłużej utrzymuje się uczucie sytości.

Diabetycy-> jedzenie truskawek nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi, można je jeść prawie bezkarnie jako słodycz;).

Także cieszcie się smakiem truskawek tylko nie przesadzajcie z ilością bitej śmietany lub czekolady;).

Truskawki w czekoladzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s